Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.
Erkki Renvall - asiantuntija

Erkki Renvall - asiantuntija

Julkaistu 08.03.2016

Kuka olet?
Olen Erkki Renvall, jo viidenkympin virstanpylvään reilusti ylittänyt ICT-alan moniottelija. Alkuperäiseltä koulutukseltani olen arkeologi ja kulttuurien tutkija, mutta virta vei uuden kouluttautumisen kautta ICT-alalla. Arkeologin tehtävien lisäksi aikaisempaan työhistoriaani kuuluu erilaisia kulttuurialan tehtäviä ja olen toiminut jopa video- ja elokuvakulttuurin ohjaavana läänintaiteilijana yhden toimikauden. Nykyisiin tehtäviini kouluttajaksi ja konsultiksi siirryin jo lähes 25 vuotta sitten. Koulutustehtävien lisäksi olen toiminut yrittäjänä sekä ICT-alan yritysten erilaisissa johtotehtävissä, mutta niidenkin ohella olen pyrkinyt säilyttämään tuntuman kentällä tapahtuvaan konsultointi- ja koulutustyöhön.

Mihin aiheisiin olet erikoistunut?
Vuosien varrella olen kouluttanut erilaisia ohjelmistoja ja teknologioita hyvinkin laajasti. Tällä hetkellä selvä suosikkini on Excel ja sen perustasoa pidemmälle menevien ominaisuuksien ja apuohjelmien koulutus. Pivot, Power Pivot, Power Query sekä VBA-ohjelmointi ovat ominta aluettani, mutta en kuitenkaan väheksy myöskään aivan Excelin perusasioiden kouluttamista. Lisäksi kuin luonnostaan osalleni on langennut Microsoftin Power Bi, Visio ja Project –ohjelmien koulutus sekä projektinhallintaan ja projektijohtamiseen liittyvät kurssit. Mutta minut voi tavata aivan yhtä hyvin kouluttamasta Word peruskurssia kuin SQL-kyselykieltäkin. Samoin Adoben tuotteet kuten Photoshop ja InDesign kuuluvat osaamisalueisiini.  

Koulutusten lisäksi teen mielelläni konsultointeja liittyen vaikkapa Office-ohjelmien VBA-ohjelmointiin yms.

Mistä pidät työssäsi?
Haasteellisuudesta ja työn monipuolisuudesta. Kouluttajan ja konsultin toimenkuva on huomattavasti laajempi kuin osasin alalle tullessani kuvitellakaan. Oman haasteensa yrityskoulutuksessa tuo se, että vietämme saman opiskelijaryhmän kanssa yhteistä aikaa korkeintaan 1-2 päivää. Lisäksi meillä saattaa saman viikon aikana olla koulutettavana hyvinkin erilaisista lähtökohdista ja erilaisilta liiketoimintasektoreilta tulevia ryhmiä. Mitkään päivät eivät todellakaan ole samanlaisia.

Kouluttajalla on useita erilaisia rooleja. Sen lisäksi, että hän on oman alansa osaaja ja ohjaaja, hän on myös asiakasyrityksen työelämän kehittäjänä tarpeiden kartoittaja, mahdollisuuksien markkinoija, osaamisen arvioija, suunnittelija sekä myös kumppanuuksien rakentaja. Lisäksi hän on myös oman työnsä ja oppimisympäristöjen kehittäjä ja uudistaja. Kaikki tämä tekee kouluttajan tehtävästä äärimmäisen mielenkiintoisen ja haastavan.
  
Mitä terveisiä haluat lähettää asiakkaillesi?
Työelämän organisaatiot ja työtehtävät muuttavat alati muotoaan. Nykyisen kaltaisessa tilanteessa yritysten henkilöstön toimisto- yms. ohjelmistojen osaaminen korostuu entisessään. Varsinkin Excel –taidot ovat yrityksissä hyvinkin erilaisissa työtehtävissä avainasemassa. Kun henkilöstön perusosaaminen tietotyökalujen osalta on riittävällä tasolla, säästetään aikaa ja otetaan selkeä yrityksen sisäinen ”tuottavuusloikka”.

Koulutus olisikin yrityksissä nähtävä investointina, joka ajan säästymisen ja toimintojen tehostumisen kautta maksaa nopeasti itsensä takaisin. Räätälöimällä koulutukset juuri oman yrityksen tarpeisiin takaa, että kursseilla saatava osaamistaso vastaa kunkin työntekijän työtehtävän tarpeisiin.

Terveisin,
Erkki